На 26 май се навършват 80 години от рождението на Григор Вачков. В памет на актьора в родното му село Трънчовица, община Левски днес започват традиционните празници на хумора и сатирата.

Ежегодно, през май в селото се събират артисти, творци и изпълнители, които възкресяват духа и спомена за големия артист, оставил забележителна диря в киното и театъра.

„Празници на хумора и сатирата Трънчовица" тази година започват със среща с един от най-добрите приятели на Вачков - проф. Стефан Данаилов. С него те станаха звезди в сериала "На всеки километър".

На 25 май по програма в Трънчовица гостува театъра, носещ името на друг бележит български актьор - "Георги Парцалев". Тогава театралите от Левски ще представят новата си пиеса "Селяни в Европа - порно без граници".

В празничната вечер на 26 май в читалище „Григор Вачков" предстои естрадно-сатиричен спектакъл с участието на артисти от София.

В Естрадно-сатиричния концерт ще се включи състав от местното читалище с ръководител Стефан Соколов, естрадно-сатиричен състав от Долна Митрополия, както и групи към пенсионерския клуб в Трънчовица. За първи път в празниците ще участва и мажоретен състав от Левски с ръководител Валя Маркова.

Покана за участие в Празника на хумора и сатирата са изпратени до съпругата и дъщерята на обичания актьор Силвия и Мартина Вачкови, съобщава posrednik.