Три тома събрани съчинения на Йордан Радичков представиха в Плевен
Три тома събрани съчинения на Йордан Радичков представиха в Плевен / dariknews.bg

"България има толкова имена в различните жанрове, които са повод за гордост и за да ги съхраним днес, трябва да можем да гледаме с очите на тези наши класици, които са дали много не само на славянското, но въобще и на културна Европа".

Три тома събрани съчинения на Йордан Радичков представиха в Плевен
netinfo

„Особена чест е за мен да бъдем домакини на тази вълнуваща среща с творчеството на Йордан Радичков", каза Илко Иларионов - директор на Драматичен театър „Иван Радоев" в Плевен.

Три тома събрани съчинения на Йордан Радичков представиха в Плевен
netinfo

„Когато споменем името му, пред нас като едно кълбо изплува един пъстър, фантастичен, реален абсурден жив свят. Това са асоциациите на всеки един от нас, когато се спомене това име и в същото време този свят си остава изключиелно български, сиреч - наш свят".

Синът на големия български писател, Димитър Радичков каза: „Това е частна инициатива на една малка група хора като идеята е да бъде събрано цялото творчество на баща ми. До момента сме издали три тома, работи се и по четвъртия, който до няколко месеца трябва да излезе на пазара. Това е академично издание на творчеството на един автор и се оказа, че в България за последен път преди тези томове, такова издание правено преди 27 години на Пенчо Славейков.

„Събрани съчинения" означава, почти всичко, което е написал този човек. Това е едно познание за правене на книги, което във времето е загубено. В България има само две жени, които имат представа, как се прави такъв тип издание. Това е издание, което е насочено към бъдещето, защото нашето поколение познава Йордан Радичков - чело е неговите произведения, но младото поколение не познава неговите произведения и той им е общо взето непонятен. Такава е съдбата на доста голяма частот авторите от неговото поколение.

Събраните съчинения са представени е хронологичен ред и може да се види, как в началото тръгва един дори леко посредствен писател, незнаейки как да борави с думите и как трупа опит и увереност, за да се стигне до една книга, която е гранична не само за него, а според критиците и за българската литература - сборникът с разкази, който се нарича „Свирепо настроение".

Оттук нататък започва навлизането на един съвършено различен език в българската литература, на едни съвършено непознати герои до този момент. „Това е един друг опит, човекът да се върне към човешкото и според изследователи, тази книга е важна за цялата българска литература, защото обръща поглед към простите, но истински неща, които би трябвало да занимават един писател". Така накратко, синът на Йордан Радичков описа смисъла от създаването на томовете, отразяващи цялостно творчество на големия български писател.

Тритомникът се издава със съдействието на народния представител от Коалиция за България Руман Петков и областният председател на БСП - Плевен, Васил Антонов.