Силвия Вачкова - завинаги с Гришата

23 март 2010 | 16:05 Дачев

Книга за Григор Вачков ще види бял свят с 30 години закъснение. Предоставям дневниците му на Юрий Дачев”, сподели Силвия Вачкова в "Точно така" по Pro.bg
Цели три десетилетия изминаха от смъртта на един от най-обичаните български актьори Григор Вачков. Отлетелите години обаче не могат да заличат спомена за уникалния му талант и невероятен характер в сърцата както на близките, така и на почитателите му. Вчера съпругата на Гришата, както всички го наричат, беше гост на Орлин Павлов в „Точно така”.
 
„До ден днешен и аз, и дъщеря ни Мартина усещаме присъствието му. Сигурна съм, че продължава да е с нас”, каза Силвия Вачкова и се върна назад във времето, за да разкаже как се е запознала с бъдещия си съпруг едва 14-годишна и три години и половина по-късно се е омъжила за него. 

Театралът Юрий Дачев, който освен почитател на Григор е и близък приятел на Мартина Вачкова, се е нагърбил със задачата да напише книга за човека, оставил след себе си 41 роли в киното и едни от най-незабравимите театрални изпълнения. „Още след смъртта на Гришата през 1980 г. Йордан Радичков, който бе най-добрият приятел на съпруга ми, предложи и задвижи идеята за издаване на книга със спомени за него”, разказа Силвия Вачкова в шоуто. По ред причини осъществяването на този проект се отлага във времето и 30 години по-късно книгата все още не е издадена. Юрий обаче е твърдо решен до есента сборникът със спомени и истории за Григор да види бял свят. „Семейство Вачкови пазят голям сандък с материали и публикации за него. Там са и дневниците на актьора, които никога не са излизали от дома им и за първи път ще могат да бъдат прочетени в книгата”, разказа Юрий, който ще посвети предстоящите месеци на събиране и обработване на всички спомени, които незабравимият Григор Вачков е оставил след себе си.

Зрителите на „Точно така” видяха и мустаците на уникалния актьор, с които той е изпълнил множество кино и театрални роли. Със същите мустаци Мартина Вачкова е изиграла баща си като студентка във втори курс в НАТФИЗ – още един образ, който майки й ще пази завинаги в сърцето си. Тя разкри още, че 30 години след смъртта на Гришата в родното му село най-накрая ще бъде издигната паметна плоча, която да припомня на бъдещите поколения за неговия самобитен талант. 

„Точно така” се излъчва от понеделник до петък в 17:30 ч. само по PRO.BG и онлайн на www.tochnotaka.probg.bg/live



ИЗБРАНО